Huis Perrekens in Oosterlo zet de tuin van het nieuwe gebouw De Villa open voor het publiek. Iedereen kan er komen wandelen, een boek lezen op een bankje of petanque spelen.
De bewoners van De Villa, personen met dementie, hebben ook hun eigen privétuin maar als ze dat willen kunnen ze er in de publieke tuin op uit trekken en zo anderen ontmoeten.
Vandaag opende Huis Perrekes (samen met VUB Crosstalks, NU architectuuratelier en Atelier Modest) officieel De Villa, met een publieke tuin en Tuinpaviljoen. Het is een krachtige verbinding tussen zorg, wonen en cultuur, met nadruk op architectuur. Het geheel is zo ontwikkeld dat de materiële omgeving de filosofie van het leven in Huis Perrekes ondersteunt en versterkt.
Carla Molenberghs van Huis Perrekes verduidelijkt dit: "De voormalige dokterswoning in de dorpskern van Oosterlo werd verbouwd voor kortverblijf, dagverzorging, begeleid wonen en ambulante begeleiding 'Opmaat' voor personen met dementie. Op de eerste verdieping bieden enkele appartementen en gastenverblijven de mogelijkheid voor familie of vrienden om nabij te verblijven. Ook kunstenaars, onderzoekers en passanten kunnen meeleven in de villa."
Net zoals in Huis Perrekes zelf zorg, wonen en architectuur elkaar versterken, is er heel bewust voor gekozen om de tuin open te stellen voor het dorpsleven in Oosterlo. Hij vormt een unieke verbinding tussen de lokale gemeenschap en allerlei actoren uit de wereld van de zorg, cultuur, natuur, onderwijs en sociale economie.
De publieke tuin is toegankelijk tussen 10.00u en 18.00u in de winteruurtijd en tussen 9.00u en 21.00u in de zomeruurtijd. Het is een levendige plek die uitnodigt om stil te staan, te herbronnen en elkaar te ontmoeten.
Toonbeeld van plattelandsontwikkeling
De bouw van het tuinpaviljoen en de aanleg van de tuin worden ondersteund door de provincie Antwerpen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling voor een bedrag van 194.442 euro.
Voor gedeputeerde Peter Bellens, bevoegd voor Plattelandsbeleid en Europese Samenwerking, illustreert dit initiatief perfect de multifunctionele aanpak van een goed plattelandsproject. "Een goed project ligt altijd op het snijvlak van verschillende disciplines en biedt een meerwaarde voor de ruime omgeving, in dit geval voor de hele dorpsgemeenschap. De tuin en het tuinpaviljoen zijn een groene oase in Oosterlo, waar passanten, wandelaars en fietsers in contact kunnen komen met de bewoners van Huis Perrekes én omgekeerd."
Wiegbed
Een primeur is het Wiegbed, ook ontwikkeld en gerealiseerd door NU architectuuratelier, Atelier Modest en Huis Perrekes. De eenvoudige architectuur met hoge randen maakt van het Wiegbed een warme en geborgen ruimte. Wiegen, iemand wiegen en gewiegd worden is voor ieder mens zeer betekenisvol in veel situaties: in residentiële zorg en thuiszorg, van in de kindertijd tot in de laatste levensfase.
Carla Molenberghs van Huis Perrekes: "Als volwassenen zijn we het gevoel gewiegd te worden verloren, omdat we te groot zijn om in iemands armen te liggen. De wiegbeweging is nochtans helend troostend en geeft rust. De rustende of stervende persoon ervaart dat zachte wiegen en voelt dat hij of zij niet alleen is. Het schommelbed verbindt wie slaapt met wie wiegt. Samen wiegen ze ..."
Op de foto : Halewijn Lievens van NU architectuuratelier, Carla Molenberghs van Huis Perrekes en gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens voor het Tuinpaviljoen in de tuin van de Villa © provincie Antwerpen - foto's © S. Bollaert/ N. (pp)